Cum să debitați bușteni iarna

De Wood-Mizer, Europe

Indiferent dacă ne place sau nu, vremea de iarnă este inevitabilă, dar asta nu înseamnă că trebuie să puneți „înghețul” pe procesul de debitare. Pe măsură ce temperaturile mai scăzute ajung și buștenii încep să înghețe, vă prezentăm câteva sfaturi utile, note și răspunsuri la întrebări frecvente, pentru a face față provocărilor de tăiere cu care se confruntă procesatorii de lemn în această perioadă a anului. Cu subiectele corespunzătoare de întreținere a fierăstrăului și a pânzei tratate mai jos, puteți continua să tăiați ca profesionist toată iarna!

 

Snowy logs

 

Sfat 1: Reduceți unghiul orientării dinților pânzei

Debitarea buștenilor sau prismelor înghețate sau parțial înghețate poate fi tratată ca debitare de lemn dur. Cea mai bună opțiune pentru lemnul înghețat este pânza de ferăstrău Wood-Mizer Turbo 7. Acest profil utilizează un dinte mai înalt, cu goluri între dinții pânzei mai adânci, care este capabil să împingă rumegușul din tăietură, rezultând mai puțină rumeguș din cherestea. Pânza Turbo 7 este disponibilă în variantele:

  • Pânze panglică DoubleHARD - 32x1,14 mm, 38x1,14 mm, 38x1,4 mm
  • Pânze panglică SilverTIP - 32x1,07 mm, 38x1,14 mm, 38x1,4 mm, 45x1,4 mm, 50x1,4 mm
  • Pânze panglică BiMETAL - 32x1,07 mm, 38x1,4 mm

Profilele de pânză Wood-Mizer de 4 și 9 grade reprezintă de-asemenea opțiuni bune pentru condițiile de iarnă pe fierăstraiele cu putere mai mică, care utilizează pânze de lățime 32mm.

Sfat 2: Reduceți lățimea pânzei

Pânzele înguste pot înregistra o rezistență mai mică și pot degaja rumegușul înghețat mai productiv. Încercați o pânză cu lățimea de 32 mm în locul uneia cu lățimea de 38 mm în timpul iernii. Acest lucru poate fi important în cazul motoarelor cu putere mai mică.

Sfat 3: Acordați atenție specială buștenilor parțial înghețați

În perioadele timpurii de vreme rece, poate fi necesară o atenție sporită atunci când tăiați scândurile din partea exterioară a bușteanului, deoarece buștenii îngheață dinspre exterior spre inimă. Pe măsură ce buștenii stau afară la temperaturi de îngheț, iar noaptea devine mai lungă, întregul buștean va îngheța. În primăvară, pe măsură ce vremea începe să se încălzească, buștenii se vor dezgheța dinspre exterior spre interior. Cel mai dificil moment pentru a tăia buștenii este atunci când sunt parțial înghețați, deoarece pânza tăie din interiorul și din exteriorul materialului înghețat. Tăierea buștenilor parțial înghețați se poate face cu succes, dar va necesita, în general, o viteză de avans puțin mai mică pentru a monitoriza fiecare tăietură și a regla ceaprăzuirea dinților.

Sfat 4: Monitorizați ghidajele pânzei

Verificați frecvent ghidajele pânzei iar, dacă sunt slăbite, strângeți ghidajele sau înlocuiți-le. Evitați, de asemenea, situația în care pânza să lovească flanșa de ghidare a pânzei. Este foarte important ca ghidajele pânzei să fie plane și să nu fie înclinate în sus sau în jos. Consultați manualul utilizatorului pentru a realiza ajustările necesare.

Sfat 5: Comutați curelele ghidajului pânzei pe partea de antrenare și liberă

Comutați periodic curelele de ghidaj pe partea de antrenare și liberă și înlocuiți pe măsură ce se aplatizează și uzează. Aceasta va feri pânza de lovirea flanșei.

Sfat 6: Verificați brațul de ghidaj al pânzei

Brațul de ghidaj al pânzei glisante trebuie să fie strâns și să ofere aceeași distanță de flanșă în timp ce este complet în interior sau deschis. Aceasta asigură stabilitatea pânzei în tăietură.

 


Sfat 7: Utilizați tensiunea adecvată a pânzei

Este necesară o tensiune suficientă a pânzei pentru tăierea lemnului înghețat. Încercați să utilizați o tensiune mai mare, dacă este posibil și să utilizați un dispozitiv de măsurare a tensiunii pânzei, care asigură tensiunea reală în pânză per inch pătrat (psi).


Sfat 8: Monitorizați tensiunea curelei de antrenare

Nu supratensionați și nu subtensionați curelele de antrenare ale motorului. Păstrați-le tensionate optim.


Sfat 9: Schimbați lichidul hidraulic

Dacă temperatură rece de afară se menține într-un interval care rămâne sub -15°C, vă recomandăm folosirea lichidului hidraulic Mobil Aero HFA. Acesta vă va oferi o hidraulică mai rapidă și o solicitare mai redusă a sistemului electric al fierăstrăului dvs. când debitați la temperaturi reci. Când temperaturile încep să atingă -15°C și peste, vă recomandăm trecerea înapoi la lichid hidraulic pentru toate anotimpurile. Asigurați-vă că toți cilindri hidraulici sunt în poziție închisă când înlocuiți lichidul. Dacă utilizați lichid hidraulic Mobil DTE 10, nu aveți nevoie să îl înlocuiți, deoarece funcționează foarte bine pe orice vreme.

Întrebări adresate frecvent (FAQ)

Î: Cât timp ar trebui să rulez pânzele în timpul debitării de iarnă?

R: Buștenii înghețați pot fi tratați ca lemn de esență extrem de dură și pot necesita schimbarea pânzei la fiecare 1-2 ore de tăiere sau după aprox. 6-8 bușteni, în funcție de mărime și specie. Este mai bine să schimbați pânzele frecvent decât să le rulați până când vârfurile dinților sunt rotunjite. Asigurați-vă că utilizați decojitorul și îndepărtați noroiul, pietrele etc. din coaja de bușteni înainte de tăiere. Păstrarea buștenilor ridicați de la sol atunci când îi depozitați și transportați poate ajuta, de asemenea, la păstrarea buștenilor curați pentru a vă prelungi durata de viață a pânzei.

Î: Mai trebuie să folosesc lubrifiere pe pânză în timpul tăierii de iarnă?

R: Da! Așchiile înghețate sau rumegușul se vor încălzi în timpul tăierii și apoi vor îngheța pe cherestea sau pânză. Este întotdeauna benefic să păstrați pânza curată și să eliminați orice depuneri acumulate pe aceasta care poate afecta negativ performanța, durata de rămânere ascuțită și durata de viață totală. Aditivii obișnuiți pot include apa, aditivul nostru LubeMizer®, Pine-Sol și uleiurile vegetale. Lichide precum cel de spălare a parbrizului sau antigel pot fi adăugate în apă pentru a nu îngheța. Amintiți-vă, nu adăugați niciodată combustibili sau lichide inflamabile sau neprietenoase pentru mediu.

Î: Trebuie să schimb ceva când ascut pânzele?

R: Nu chiar! Cel mai important lucru este să realizați un capăt nou și ascuțit la vârful dintelui, atât pe față, cât și pe partea din spate. Nu ezitați să treceți lama de două sau trei ori pentru a ascuți dinții.

Î: Este necesară ceaprăzuirea pânzei la fiecare reascuțire?

R: Da, vă recomandăm să verificați ceaprăzuirea dinților după fiecare operație de reascuțire. În timpul tăierii lemnului înghețat, este recomandat, de asemenea, reducerea ceaprazului, în medie cu două unități pe scara de ceaprăzuire.


Debitarea iarna poate fi cea mai solicitantă sarcină pentru fierăstrăul dvs. Ca întotdeauna, păstrați fierăstrăul bine întreținut, aliniat corect și acoperită atunci când nu este utilizat. Pânzele de fierăstrău Wood-Mizer sunt mai pregătite ca niciodată pentru aceste zile mai reci, iar acum inclusiv Dvs. beneficiați de cele mai bune recomandări. Urmați aceste sfaturi pentru vreme rece și veți tăia cu ușurință lemn înghețat pe tot parcursul sezonului de iarnă!

 

Abonati-vă la newsletter-ul nostru
Primiți notificări pe email despre promoţii speciale şi produse noi!